Vanliga missuppfattningar om att vara socionomkonsult

Att arbeta som socionomkonsult är en fantastisk möjlighet för den som vill ha flexibilitet, utmaning och utveckling i sitt arbetsliv. Det finns en hel del myter där ute som ibland är sanna (i alla fall delvis) men ofta även ganska långt ifrån sanningen. Utifrån vår erfarenhet tänkte jag dela med mig några som vi har stött på genom åren.

1. ”Konsulter får bara hoppa in när det är kaos”

Det är så ibland att en konsult hoppar in när det börjar bli en svår situation och arbetsbelastning på arbetsplatsen. Då sitter enhetschefen med en hög med ofördelade utredningar som ibland har väntat på sin handläggare i ett par veckors tid. Så är det ibland men inte alltid. Det är också så att en hel del kommuner anlitar konsulter för att skapa stabilitet och långsiktig utveckling, som har en väl utarbetad plan för hur de ska använda sig av en socionomkonsult och då handlar det inte om brandsläckning.

2. ”Konsulter bryr sig bara om pengarna”

Det beror på vilken konsult du pratar med och vilka bolag den konsulten har haft kontakt med tidigare. Ett bolag som bara kommunicerar sitt värde i form av pengar kommer också att attrahera den typen av konsulter.

Vår erfarenhet är emellertid att dessa konsulter är en klar minoritet. Vår erfarenhet är att de flesta som väljer att bli konsulter mer drivs av flexibilitet och frihet. Lönen är självklart väldigt viktig men för dem är lönen ett kvitto på att de värderas högre och får en högre status.

3. ”Konsulter saknar lojalitet mot arbetsplatsen”

Jag ser dagligen hur våra konsulter utvecklar nära relationer med sina kollegor och verkligen bryr sig om arbetet de gör. De är engagerade, även om de bara är på plats under en begränsad tid. Lojalitet handlar inte om anställningens längd, utan om hur man väljer att bidra under den tid man är på plats.

4. ”Konsulter får alla svåra ärenden”

Nej, arbetsbelastningen är något som diskuteras och fördelas i samråd med arbetsledaren. Konsulter har samma rätt till en rimlig arbetsmängd som fast anställda. Ofta bidrar konsulter med specifik expertis som gör dem till en resurs för hela teamet, snarare än att bli överbelastade.

5. ”Det är svårt att få uppdrag som konsult”

Behovet av socionomkonsulter är enormt, och därför hittar de flesta uppdrag snabbt. Vi har ramavtal med över 100 svenska kommuner, vilket innebär att vi ständigt har förfrågningar. Konsultrollen är särskilt attraktiv för dem som önskar variation i sitt arbete och snabbt vill komma i kontakt med nya arbetsplatser.

6. ”Konsulter saknar trygghet och stabilitet”

Många konsultbolag, inklusive vi på Socionomera, erbjuder konkurrenskraftiga anställningsvillkor med kollektivavtal, sjuklön och tjänstepension. Det är tryggare än vad många tror. För oss är det viktigt att våra konsulter alltid känner sig ekonomiskt och professionellt stödjande.

7. ”Konsulter får inte samma stöd och handledning”

Det är helt fel! Vi ser till att våra konsulter alltid har tillgång till handledning och stöd i sitt arbete. Ingen står ensam i svåra ärenden. Genom regelbunden kontakt och uppföljning får konsulter möjlighet att utvecklas och få stöd.

8. ”Konsulter är inte en del av teamet”

Trots att en konsult kanske är på plats under en begränsad tid, är de ofta en viktig del av teamet och bidrar med sina erfarenheter och perspektiv. Vi får ofta höra att konsulter lyfter arbetsplatsen. Deras externa erfarenheter kan skapa nya sätt att arbeta och inspirera ordinarie personal.

9. ”Konsulter får alltid bestämma sina arbetstider”

Flextid är en fördel, men arbetstider anpassas alltid efter verksamhetens behov. Det är ett samarbete. Konsulter måste vara lika tillgängliga och ansvarstagande som ordinarie personal.

10. ”Konsultrollen ger inga karriärmöjligheter”

Att arbeta som konsult är tvärtom ett sätt att få snabb karriärutveckling. Du får erfarenhet från olika kommuner och verksamheter, vilket ökar din kompetens och bygger ett starkt nätverk. Rollen kan också ge insikter om vilka arbetsplatser och arbetsformer som passar dig bäst.

Det är dags att slå hål på dessa missuppfattningar och se konsultrollen för vad den verkligen är: en chans till utveckling, flexibilitet och ett meningsfullt arbetsliv. Hos oss på Socionomera ser vi till att varje konsult känner sig trygg, uppskattad och delaktig. Med rätt inställning och stöd kan rollen som konsult bli det mest givande steget i din karriär.

/Damir Sabani VD, Socionomera Bemanning AB